St Albans’ Old Electricity Works set for major redevelopment

PUBLISHED: 12:05 02 July 2018 | UPDATED: 12:21 02 July 2018

CGI of the view of the playspace in the upper courtyard

CGI of the view of the playspace in the upper courtyard

Archant

The Old Electricity Works building on Campfield Road, St Albans, is to be redeveloped as part of a new mixed-use scheme, to include 107 homes and 499 sq m of commercial space.

The Old Electricity Works. Picture: DANNY LOOThe Old Electricity Works. Picture: DANNY LOO

Wrapped around two courtyards, the pedestrian-centred development will have hidden parking beneath landscaped shared spaces.

There will be a ‘lower courtyard’ and ‘upper courtyard’, delivering shared public amenity space for all of the building’s occupants. There will also be a number of planted terraces for semi-private amenity or play.

Architects pH+ and developer City & Suburban have said that they plan to work sensitively around the retained electricity works building through a “restrained brick palette”.

Red brick will be used to create a strong ‘plinth’ element for the new blocks at a lower level while light grey bricks will soften the upper floors of the project.

CGI of the view towards the upper courtyard from the lower courtyardCGI of the view towards the upper courtyard from the lower courtyard

An additional layer of tone and variation will be added through a contemporary interpretation of the knapped flint walls found in St Albans through the use of dark grey bricks graduated throughout the lighter areas.

Andy Puncher, pH+ Director, said: “It has been exciting to explore and respond to the specific qualities of this historic St Albans site.

“It has allowed us to continue to explore and deliver our shared space agenda whilst highlighting that density and intensity can and should be explored across all contexts to respond to the south east’s housing need”

CGI of the residential entrance on Camfield RoadCGI of the residential entrance on Camfield Road

CGI of the residential entrance on Campfield Road, as seen from the east approachCGI of the residential entrance on Campfield Road, as seen from the east approach

CGI of the view towards the upper courtyard from the balconyCGI of the view towards the upper courtyard from the balcony


If you value what this story gives you, please consider supporting the Herts Advertiser. Click the link in the yellow box below for details.

Related articles

Become a supporter

This newspaper has been a central part of community life for many years, through good times and bad, serving as your advocate and trusted source of local information. Our industry is facing testing times, which is why I’m asking for your support. Every single contribution will help us continue to produce award-winning local journalism that makes a measurable difference to our community.

Thank you.

Most Read

Most Read

Latest from the Herts Advertiser