St Albans’ Old Electricity Works set for major redevelopment

CGI of the view of the playspace in the upper courtyard

CGI of the view of the playspace in the upper courtyard - Credit: Archant

The Old Electricity Works building on Campfield Road, St Albans, is to be redeveloped as part of a new mixed-use scheme, to include 107 homes and 499 sq m of commercial space.

The Old Electricity Works. Picture: DANNY LOO

The Old Electricity Works. Picture: DANNY LOO - Credit: Picture: DANNY LOO

Wrapped around two courtyards, the pedestrian-centred development will have hidden parking beneath landscaped shared spaces.

There will be a ‘lower courtyard’ and ‘upper courtyard’, delivering shared public amenity space for all of the building’s occupants. There will also be a number of planted terraces for semi-private amenity or play.

Architects pH+ and developer City & Suburban have said that they plan to work sensitively around the retained electricity works building through a “restrained brick palette”.

Red brick will be used to create a strong ‘plinth’ element for the new blocks at a lower level while light grey bricks will soften the upper floors of the project.

CGI of the view towards the upper courtyard from the lower courtyard

CGI of the view towards the upper courtyard from the lower courtyard - Credit: Archant


You may also want to watch:


An additional layer of tone and variation will be added through a contemporary interpretation of the knapped flint walls found in St Albans through the use of dark grey bricks graduated throughout the lighter areas.

Andy Puncher, pH+ Director, said: “It has been exciting to explore and respond to the specific qualities of this historic St Albans site.

Most Read

“It has allowed us to continue to explore and deliver our shared space agenda whilst highlighting that density and intensity can and should be explored across all contexts to respond to the south east’s housing need”

CGI of the residential entrance on Camfield Road

CGI of the residential entrance on Camfield Road - Credit: Archant

CGI of the residential entrance on Campfield Road, as seen from the east approach

CGI of the residential entrance on Campfield Road, as seen from the east approach - Credit: Archant

CGI of the view towards the upper courtyard from the balcony

CGI of the view towards the upper courtyard from the balcony - Credit: Archant

Become a Supporter

This newspaper has been a central part of community life for many years. Our industry faces testing times, which is why we're asking for your support. Every contribution will help us continue to produce local journalism that makes a measurable difference to our community.

Become a Supporter
Comments powered by Disqus